Sluttord

20.mar.2006 @ 14:25:09

Alaska er vanvittig stort. Og jeg har bare sett en bitteliten del av staten, USA's 49'ende stat. De andre statene i USA kalles bare for "the lower 48" når man er i Alaska.

Mange mener at det er i de nordlige områdene, i de arktiske strøkene at man først og kraftigst merker følgene av den globale oppvarmingen. Tidlig vår, varmere vær, mer ekstremt vær og stigende havnivå er noen signaler.

Andre mener at disse signalene er del av en naturlig svingning i klimaet. Ser man utviklingen de siste 1000 år var første del av 1900-tallet det aller kaldeste i denne perioden. På en måte er vi på vei tilbake til normalen.

På den annen side ser vi at temperaturen og havnivået stiger. Og hva er årsaken? Naturlige svingninger eller menneske-skapte problemer?

Uansett vil det som skjer i Alaska med stor sannsynlighet også skje andre steder i verden. Alaska er som tidligere gruvearbeideres kanarifugl. Når fuglen dør bør vi alle komme oss ut. Da er det fare på ferde.

Jeg har besøkt et av de stedene i landet der den globale oppvarmingen har fått dramatiske konsekvenser. På amerikansk kaller man landsbyen for "the poster - child of global warming". Reportasjen kommer på TV2-nyhetene i løpet av neste uke.

Og når det gjelder Iditarod så forsøker nordmennene seg igjen til neste år. Presset på Robert Sørlie, som har vunnet to ganger, er kjempestort. Det blir spennede å se om han klarer å forsvare sine seire i Iditarod 2007. Time will show.

Og så kommer det et eget program på TV2 fra Iditarod 15 april. Der kommer jeg tilbake til Bjørnars innsats.

Takk for meg


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=958481
hits